Kaakeliuunin muuraus

Perinteinen kaakeliuuni (kakluuni) varaa hyvin lämpöä ja luovuttaa sen tasaisesti ja hitaasti. Hattulan Kaakelitehtaan uunit muurataan perinteisellä tavalla tiilistä ja savilaastilla. Kaakelit muurataan yhtä aikaa muun muurauksen kanssa, kerros kerrokselta. Kaakelit leikataan ja hiotaan toisiinsa sopiviksi ja puskusaumataan, ts. niiden väliin ei tule saumoja. Käsityönä tehdyissä kaakeleissa voi kuitenkin olla heittoja mitoissa, joten jos kaakelien väleihin jää rakoja, ne voidaan kitata perinteisellä liitukitillä. Kaakelien käsittely ja kiinnitys vaativat ammattitaitoa, ja suosittelemme käyttämään muuraria, joka on erikoistunut perinteisiin kakluuneihin. Meiltä saat muurareiden yhteystietoja.

Nurkkaan muurattava uuni.

Nurkkaan muurattava uuni.

 

Suoralle seinälle muurattava uuni.

Suoralle seinälle muurattava uuni.

 

Savilaasti sekoitetaan savesta ja hiekasta. Laastissa ei tule olla lainkaan sementtiä tai muita liima-aineita, sillä tällainen laasti on liian kovaa, eikä uunia voi purkaa rikkomatta kaakeleita. Kaakelit kiinnitetään toisiinsa rautanaulojen, rautalangan ja peltisinkilöiden avulla.

Rautalanka kieputetaan rautanaulojen ympäri.

 

Tällainen kiinnitys mahdollistaa uunin pienen elämisen lämmitettäessä. Uuni laajenee hieman kuumentuessaan ja jälleen supistuu jäähtyessään. Rautalangat ja peltisinkilät sallivat pienen jouston ja vetävät uunin ”kasaan” jäähtymisvaiheessa. Kun vuosikymmenien kuluessa uunin sisukset  rapautuvat käytössä, pehmeän savilaastin ansiosta uuni voidaan purkaa niin, että kaakelit pysyvät ehjinä, ja uuni voidaan pystyttää uudelleen.

Numeroimme kaakelit valmiiksi, jotta ne voidaan helposti muurata oikeaan järjestykseen. Jokaisessa kaakelissa on hieman leikkaus- ja/tai hiomisvaraa.