Lämmitysohjeita

KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEET KAAKELIUUNILLE

Nämä ovat yleisiä ohjeita. Jokainen kaakeliuuni on yksilöllinen, joten kokeilemalla löydät parhaan tavan polttaa omaa uuniasi.

Kaakeliuunin voi ottaa käyttöön muurauksen jälkeen aikaisintaan kahden kuukauden kuluttua. Pintalasitus hidastaa kuivumista moninkertaisesti tiiliuuniin verrattuna. Kuivumista ei voi nopeuttaa pienellä tulella, se aiheuttaa vain savukanavien nokeentumista, joka vuorostaan heikentää uunin tehoa.

Ensimmäisten polttokertojen jälkeen jätetään savupelti auki, jotta viimeisetkin kosteudet poistuvat piipun kautta. Kaakeliuunin rakenne on yksivaippainen (ei kuorimuurausta), joten liian nopea lämmitys voi aiheuttaa saumojen avautumista. Kaakelit on sidottu keskenään rautalangoilla, jotka vetävät uunin kasaan sen jäähtyessä.

Polttaminen

Poltossa pyritään mahdollisimman puhtaaseen palamiseen, jolloin voidaan vähentää haitallisia pienhiukkasia. Epätäydellinen palaminen näkyy suuluukun, tulipesän tai savusolien nokeentumisena sekä piipusta nousevana mustana savuna. Puhtaasti palava puu tuottaa vaaleaa savua.

1. Käytä vain hyvin kuivunutta (ylivuotista) ja puhdasta (ei maalattua, kyllästettyä) puuta. Älä myöskään polta muovia, roskia, hiiltä, brikettiä yms. Parhaimpia ovat puut, joiden halkaisija on 8–10 cm.

2. Puut on parasta latoa vaakaan ja ristikkäin, tasaisen palamisen aikaansaamiseksi. Jätä sytyttämistä varten tilaa vähintään yksi kolmasosa tulipesän korkeudesta.

3. Sytytä puut päältä. Näin puun helposti kaasuuntuvat yhdisteet palavat ja luovuttavat lämpönsä, eivätkä vain haihdu savun mukana ilmaan. Lämpöä saadaan enemmän talteen, ja puun poltosta aiheutuu vähemmän päästöjä.

4. Polta kaakeliuunissa vain yksi pesällinen kerrallaan. Hyvä sääntö on polttaa pesällinen aamulla ja toinen illalla, enempää ei tarvitse. Tiili on hidas imemään itseensä lämpöä, joten pitkäaikainen polttaminen aiheuttaa voimakasta laajenemista rikkoen uunin rakenteita.

5. Palamisen aikana uloimmat luukut pidetään auki ja kipinäverkko (tai sisäluukut) kiinni. Mikäli puut palavat kohisemalla, savupellillä voidaan pienentää vetoa.

6. Kun hiillos on mustunut, savupellit suljetaan ja vedetään pari senttiä takaisin. Noin vartin kuluttua pellit suljetaan kokonaan. Häkävaaran takia tarkista ennen peltien sulkemista, että hiillos on täysin mustunut. Vasta nyt alkaa uunin pinta lämmetä ja luovuttaa lämpöä huonetilaan. Uunin pintalämpötila ei saisi nousta yli 50 °C.

Veto-ongelmia
1. Mikäli uuni on käyttämättä useampia kuukausia, on parasta polttaa muutama sanomalehden sivu alhaalla olevassa nokiluukussa. Avaa toinen nokiluukuista, sytytä paperi palamaan ja työnnä se syvälle. Toista tämä puolitusinaa kertaa, että hormi lämpiäisi hieman.

2. Mikäli lämmityksen yhteydessä tulee huoneeseen savun hajua, vaikka veto tuntuisikin hyvältä, tarkista korvausilman saanti. Esimerkiksi avaamalla samasta huoneesta tuuletusikkuna tai sulkemalla liesituuletin, vaikka se olisikin eri huoneessa. Koneellinen ilmastointi voi myös olla syyllinen huonoon vetoon, tällöin se kannattaa sammuttaa.

Nuohous
Lakisääteisesti tulisijat hormeineen tulee nuohota kerran vuodessa. Omaan yksityiseen käyttöön pääasiassa tarkoitetun vapaa-ajan asunnon ja sen saunan tulisijat ja hormit on nuohottava kolmen vuoden välein. Kolme vuotta käyttämättä ollut tulisija ja hormi on nuohottava ennen käyttöönottoa.

Kaakelien puhdistus
Kaakelit on poltettu matalassa lämpötilassa, joten tästä teknisestä syystä niiden happojen ja emäksien kesto on heikompaa kuin esimerkiksi korkeaan lämpötilaan poltetuilla tavallisilla klinkkerilaatoilla. Niin ikään pehmeä lasituspinta kestää huonosti hankausta. Puhdista kaakelit ensisijaisesti liinalla ja vedellä. Tarvittaessa käytä ainoastaan mietoja pesuaineita. Älä käytä voimakkaasti happamia tai emäksisiä puhdistusaineita. Älä myöskään käytä hankaavia puhdistusaineita (Cif tms.) tai karkeita puhdistusliinoja (PataPata yms.).

Lähteet:

Korjauskortisto. Tulisijat. 2000. Museovirasto – rakennushistorian osasto.

Savumerkit – opas puun pienpolttoon (Ympäristöministeriön, Sosiaali- ja terveysministeriön, Hengitysliitto Heli Ry:n ja Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan julkaisu)

Uunimuurari Timo Nylander